Verwarmen zonder aardgas

We krijg de laatste tijd veel vragen over wat de beste methode is om zonder aardgas te verwarmen en dat is niet zo eenvoudig te beantwoorden omdat ieder huis anders is. mijn advies is om eerst te kijken of er beter geïsoleerd kan worden, dan bespaar je al heel veel en de alternatieve verwarming kan waarschijnlijk kleiner gekozen worden waardoor de isolatie zich vrijwel direct terugbetaalt.

Er zijn verschillende manieren om een huis of gebouw zonder gas te verwarmen, het eenvoudigste is om de verwarming om te zetten op elektrisch (zoals infrarood panelen) waarbij je rekening moet houden dat 1 m³ aardgas ongeveer 9,7 kWh aan warmte kan leveren en dat er dus bij een gasverbruik van 1000 m³ al snel 9000 kWh elektrische energie nodig is en dat dat dus met de huidige energieprijzen nog steeds drie keer zo duur is als aardgas.

Natuurlijk kan je dan zonnepanelen plaatsen maar voor 9000 kWh heb je ca. 10 kWp nodig oftewel tussen 33- panelen en dus ook een dakvlak van ca. 60 m² op het zuiden. Nog afgezien daarvan of het financieel nog wel een gezond plan is als de salderingsregeling ooit zal vervallen vraagt een elektrische verwarming als deze verzwaring van het elektriciteitsnet en de stroom wordt in de winter nog steeds grotendeel met kolen geproduceerd.

Als je een goed geïsoleerd huis hebt met verwarming die geschikt is voor lage temperaturen (zoals vloerverwarming), is een warmtepomp de beste keuze omdat een warmtepomp door gebruik te maken van omgevingswarmte (lucht, water, grond) van 1 kWh elektrische energie 3-5 kWh warmte maakt, dat is even duur of zelfs goedkoper als stoken op aardgas en je hebt minder zonnepanelen nodig om je hogere elektriciteitsrekening te compenseren, is het huis minder goed geïsoleerd en heeft het normale radiatoren is het een goede keuze om hybride te verwarmen, dus een warmtepomp tot de buitentemperatuur waarmee hij het huis nog  warm genoeg houdt en als het kouder wordt bij te stoken met aardgas of hout/pellet kachel.

Bij alle mogelijkheden is het zinvol om het systeem met een zonneboiler te ondersteunen omdat een zonneboiler de energie van de zon met meer rendement (tot 80%) omzet naar warmte dan zonnepanelen. Dus een elektrische boiler op zonnepanelen te laten draaien is minder goed dan een zonneboiler.