Geen producten in de winkelwagen.

Grote wijzigingen voor ISDE-subsidie in 2024

Voorwaarden warmtepomp & zonneboiler

Bereid uw aanvraag goed voor door de voorwaarden te lezen.

Voorwaarden installatie

Kies als je een warmtepomp/zonneboiler koopt altijd voor een vakbekwame installateur met de juiste certificaten. Een goede installatie van je warmtepomp/zonneboiler is namelijk belangrijk om hem energiezuinig te laten werken. Voor de subsidie moet je bovendien kunnen aantonen dat de warmtepomp/zonneboiler door een bouw/installatiebedrijf is geïnstalleerd.

Voorwaarden subsidie aanvragen

Hoe ziet de ISDE 2024 eruit?

De ISDE subsidieert kleine installaties voor duurzame energieproductie die geen gebruik kunnen maken van andere subsidieregelingen, zoals de SDE++. Voor 2024 is er € 605 miljoen budget beschikbaar. Het budget wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst.

Subsidie aanvragen kan van 1 januari tot en met 31 december 2024. ISDE-subsidie aanvragen moet vóór de koopverplichting of opdrachtverstrekking.

Subsidie voor duurzame energieproductie

Als zakelijke investeerder zijn er drie investeringscategorieën te onderscheiden:

Subsidie voor warmtepomp

Vanaf 2024 komen alleen warmtepompen met een energie-efficiëntieklasse A++ of hoger voor de ISDE in aanmerking. De wijziging geldt op alle type warmtepompen (ook hybride), met uitzondering van warmtepompen met een vermogen van meer dan 70kW. De subsidie voor warmtepompen met klasse A++ of hoger ligt wel iets hoger.

In 2023 komen warmtepompen met een energielabel A+ of lager nog wel voor de subsidie in aanmerking. Er geldt een installatietermijn van twee jaar na beschikkingsdatum. Voor projecten die uiterlijk in februari of maart 2026 opgeleverd worden, en waarvoor een warmtepomp wordt beoogd in de klasse A+ of lager, is ons advies om zo snel mogelijk in actie te komen en de subsidie te reserveren. Als je gaat investeren in een warmtepomp met een energie-efficiëntieklasse A++ of hoger, kun je de aanvraag ook na 2023 doen.

Subsidie voor zonnepanelen vervalt

Vanaf 2024 is het niet meer mogelijk om voor zonnepanelen subsidie aan te vragen. Je kunt in 2023 nog een aanvraag indienen en binnen 24 maanden de zonnepanelen installeren

Over de ISDE

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is een geldelijke subsidie voor (kleinschalige) duurzame installaties zoals warmtepompen en zonneboilers bij bestaande gebouwen of woningen. Ook investeringen in windturbines komen voor subsidie in aanmerking. Het subsidiebedrag hangt af van het type apparaat en de capaciteit.

Subsidie voor windturbines

ISDE-subsidie voor kleine windturbines wordt zonder inhoudelijke wijzigingen voortgezet. Voorwaarde is dat het gaat om een kleinverbruikersaansluiting.

Subsidie voor zonneboilers

De subsidiebedragen voor zonneboilers zijn in 2024 verlaagd. Hiermee moet overstimulering worden voorkomen.

Voor zonneboilers van een apertuuroppervlakte van 5 tot en met 10 vierkante meter wordt de subsidie verlaagd van € 1,02 naar € 0,55 per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage. Voor zonneboilers met een apertuuroppervlakte boven 10 vierkante meter gaat het subsidiebedrag van € 0,45 naar € 0,28 per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor ISDE?

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Waarmee kan ik u van dienst zijn?