Geen producten in de winkelwagen.

Zonneboilers

Onder op deze pagina enkele veelgestelde vragen (FAQs) en antwoorden:

Een zonnecollector is een wisselaar die direct en diffuus zonlicht omzet in warmte (niet te verwarren met een zonnepaneel die voor omzetting van zonlicht naar elektriciteit wordt gebruikt).

Welke soorten zonneboilerinstallaties bestaan er?

Er zijn verschillende soorten zonneboilerinstallaties op de markt. We kunnen ze indelen op basis van het soort thermische zonnecollectoren dat ze gebruiken en op basis van hun circulatiesysteem.

Indeling volgens soort thermische zonnecollector
Er bestaan twee categorieën zonnecollectoren: de vlakke plaatcollector en de vacuümbuiscollector.

 

            Zonneboilers

Vlakke plaatcollector:

Bij een vlakke plaatcollector valt het zonlicht in op een metalen plaat die bedekt is met een speciale laag die de zonnestraling absorbeert en omzet in warmte. De onderzijde van de metalen plaat is verbonden met een circuit van buizen. Door het circuit stroomt een vloeistof die warmte opneemt en transporteert. Isolatie aan de achterkant van de absorberende laag en een glasplaat ervoor vermijden dat er warmte verloren gaat. Dat geheel vormt een vlakke plaatplaatcollector.

Vacuümbuiscollector volgens het heatpipeprincipe:

Deze collector is opgebouwd uit een aantal naast elkaar geplaatste glazen vacuümbuizen. Daarin bevindt zich een smalle absorber verbonden aan een zogenaamde “heatpipe”. Dat is een gesloten buis waarin een speciale vloeistof zit. De vloeistof verdampt onder invloed van de zon. De damp verspreidt zich over de buis en condenseert bovenaan, waar de buis in contact staat met een koelvloeistof. De condenserende damp geeft zijn warmte af aan de koelvloeistof, die in een tweede gesloten circuit circuleert. De opgewarmde koelvloeistof gaat dan naar de warmtewisselaar in het voorraadvat en zo terug naar de heatpipe. In de heatpipe stroomt het condensaat naar beneden en de cyclus kan opnieuw beginnen.

Voordelen van vacuümbuiscollectoren:

Warm water met hulp van de zon

De meeste zonneboilers worden gebruikt voor warm tapwater

Zonneboilers

besparen door een zonneboiler. De besparing is groter als ook de verwarming door de zon ondersteund wordt, zie hieronder.

De keuze van de juiste boiler heeft met veel factoren te maken, ten eerste is er het huis, hoe groot kan hij zijn? Ten tweede uit hoeveel personen bestaat uw huishouden en hoeveel water verbruiken deze gemiddeld, stelregel is men redelijk zuinig dan is 50 liter per persoon voldoende, wilt u meer luxe dan is 80 liter per persoon beter, waarbij een grotere boiler ook voor zuinige mensen een grotere besparing oplevert omdat er meer warmte opgeslagen wordt voor minder mooie dagen.

Verwarming met hulp van de zon

Een zonneboiler kent iedereen inmiddels, de meeste mensen denken hierbij aan het opwarmen van tapwater, terwijl het juist meer rendement oplevert als je ook de verwarming van je huis met zonnewarmte ondersteunt

Zonneboilers

Als we een goed geïsoleerd huis met 100 m² collector en 40 m³ warmteopslag zouden hebben hoeft er niet bijverwarmd te worden. maar omdat niet iedereen zo veel plaats heeft is een combinatie van zonneboiler en een hout- of pelletkachel een goede optie.

Zonneboilers

Bij een collector oppervlak 20 m² en buffervat met een volume van 1000 liter zou de zon een besparing op de verwarmingskosten van ca. 30-45% opleveren. Hieronder staan 2 grafieken die de relatie tussen de grootte van de collector en de daarbijhorende warmte-buffer laten zien in relatie tot de mogelijke graag van energiebesparing op verwarming. Een zonneboiler voor alleen tapwater levert ook een redelijke besparing maar dat is geheel afhankelijk van het warmwaterverbruik en is in veel gevallen veel minder in verhouding tot de investering.

Zonneboilers

Warmte-Buffer

Een buffer is nodig om de warmte op te slaan en zo de energie van de zon ook op dagen met minder zon te kunnen gebruiken

Uit bovenstaande rechter grafiek is te zien dat 40 liter per m² collector oppervlak een redelijke richtwaarde is, voor de verschillende types en uitvoeringen van zonnecollectoren gelden verschillende waarden, waarbij belangrijk is dat een installatie juist gedimensioneerd is voor de toepassing waarvoor deze bedoeld is.

Een zonneboiler voor warm-tapwater moet groot genoeg zijn de om in de zomer de gebruikers van warm water te voorzien zonder dat er andere verwarming nodig is dan de zon, voor een gemiddelde familie is dit al snel 200 liter en een collector oppervlakte van 5 m². Tapwaterboiler of hygiëneboiler, de voordelen van een hygiëneboiler zijn dat het tapwater via een warmtewisselaar opgewarmd wordt en dus niet lang in de boiler staat, daarom kan er geen legionella ontstaan en wordt hij hygiëneboiler genoemd. De hygiëneboiler wordt vooral gebruikt als ook de verwarming ondersteund wordt.

Voor een zonneboiler met verwarmingsondersteuning is een collector van 15 -20 m² met een 1000 liter (hygiëne) boiler een goede compromis, betaalbaar, in de meeste huizen nog wel te plaatsen en met een besparing op de gasrekening tussen 30 en 45% ook rendabel.

Voor warmte voor wasserijen, boerderijen en industrie geldt dat er enorme besparingen te behalen zijn en dat er zeer aantrekkelijke subsidies zijn die de investering in zonne-warmte zeer rendabel maakt.

In de webshop staan een aantal sets met zonneboilers, graag ben ik ook bereid om uw behoefte te berekenen en een maatwerk offerte te maken.

Vragen (FAQ’s) en antwoorden:

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Waarmee kan ik u van dienst zijn?