Geen producten in de winkelwagen.

Zonnepanelen

Onder op deze pagina enkele veelgestelde vragen (FAQs) en antwoorden:

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektrische-energie.

Zonnepanelen of photovoltaïsche panelen wekken elektriciteit op uit het daglicht. De huidige zonnepanelen doen dit met een rendement tussen 15 en 20%, dat komt overeen met 250 – 320 Wp per paneel in de standaardmaat van ca. 1,66 x 0,99 m, het is logisch dat de panelen met een lagere opbrengst goedkoper zijn maar dat betekent niet dat ze van mindere kwaliteit zijn, dus als je dak groot genoeg is zijn zonnepanelen van 280 of 300 Wp een goede keuze.

Bijna alle leveranciers bieden 10-12 jaar productgarantie en 25 -30 jaar opbrengstgarantie en de oudste zonnepanelen zijn inmiddels meer dan 50 jaar oud en doen het nog steeds.

Zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen
Alle platte daken en schuine daken met een meer of minder zuidelijke oriëntatie zijn geschikt voor zonnepanelen.

Voor het berekenen van de beschikbare oppervlak moet men de lengte van het dak te vermenigvuldigen met de breedte. Op een plat dak komen de panelen in een hoek van ca. 10-30 graden op het dak te staan. Om te voorkomen dat de panelen bij elkaar in de schaduw staan, wordt er een tussenruimte van circa 0.5-2 meter gerekend, dat beteken dat 2/3 deel van een plat dak gebruikt kan worden.

Bij gebouwen met een dak die exact op het oosten en op het westen ligt, kunnen beide zijden worden meegerekend. Platte daken kunnen meer stroom leveren door de panelen oost-west te plaatsen.

Het rendement is optimaal als het dak met een helling van 30 – 40 graden naar het zuiden gericht is. Volgend diagram laat zien dat ook andere hemelsrichtingen en hellingshoeken geschikt zijn

Zonnepanelen

Bovenstaande grafiek toont de opbrengst in kWh/jaar per kWp geïnstalleerd vermogen afhankelijk van hellingshoek van het dak en de oriëntatie voor Noord Nederland (Heerenveen). Op deze website kunt u berekenen wat uw dak oplevert aan zonne-energie.

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft hangt ervan af hoeveel stroom u verbruikt, mijn aanbeveling voor de meeste gevallen is om niet meer stroom te produceren als wat men verbruikt, dus bij 3500 kWh verbruik en een dak met 40° hellingshoek op zuidoost (-45°) zou dus volgens bovenstaande tabel 3500/882 kWp= 3,97 kWp nodig zijn, bij zonnepanelen van 270 Wp zouden 14,7 panelen nodig zijn, afhankelijk van de ruimte op het dak dus 14 of 15 panelen

Opslag van zonne-energie
Het lijkt heel interessant om geheel onafhankelijk te worden van het stroomnet, zoalng in Nederland de salderingsregeling geldt is het economisch gezien niet zinvol de stroom die overdag over is op te slaan in accu’s. Dankzij de salderingsregeling is namelijk de opslag van stroom in het net gratis, terwijl accu’s behoorlijk kostbaar zijn en niet het eeuwige leven hebben. De accu’s die bijvoorbeeld TESLA in zijn auto’s en Powerwal inbouwt zijn van het type Lithium Ion, net als in een laptop, en we weten allemaal dat die accu’s niet zo lang meegaan als we wensen. De accu’s gaan langer mee als ze minder ver ontladen worden, dat verklaart ook waarom de opslagsystemen zo duur zijn, want om lang genoeg mee te gaan mogen ze maar 30% ontladen worden zodat je dus 3 x zoveel accu’s moet kopen. Normale accu’s gaan maar 200-300 ontladingen mee, speciale deep cycle accu’s tot 1200
Zonnepanelen

Voor de opslag van energie is een accu nodig die geschikt is voor cyclisch gebruik en die diepe ontlading kan verdragen zonder snelle veroudering.

De laatste ontwikkeling in accu’s zijn de LiFePo4. Het staat voor Lithium-IJzer-Fosfaat, deze accu’s beginnen langzaam interessant te worden omdat deze na 2000 ontladingen nog 80% van hun capaciteit hebben dus er zijn minder accu’s nodig die ook nog langer meegaan.

Vragen (FAQ’s) en antwoorden:

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo,
Waarmee kan ik u van dienst zijn?